Sajtóközlemény – Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállítása érdekében

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással –, Agroökológiai alapon integrált hazai, minősített gabona- és fehérjeforrásokra alapozott termelési rendszer a magas biológiai értékű sertéshús előállítása érdekében címmel valósított meg egy 4 éves projektet. A GINOP-2.2.1-15-2016-00021 azonosító számmal rendelkező, 2020 novemberében a végéhez ért program a takarmánynövény-termesztés és a minőségi sertéshús-előállítás hatékonyságának javítását célozta meg.

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának és a Debreceni Egyetem konzorciuma Sertéstenyésztés , Sertéshús , Takarmány , Technológia 2021.03.02.

A kiváló minőségű sertéshús versenyképes módon történő előállításához elengedhetetlen a megfelelő minőségű takarmány. Magyarországon a sertésállomány összes takarmányigénye 1,3 millió tonna körül alakul. Mivel az élősertés előállítási költségeinek mintegy 70%-át a takarmányozási költségek adják, így a takarmány hasznosulásának mértéke meghatározó tényezőnek számít a hatékony termelés szempontjából. Ebből adódóan fontos, hogy olyan földrajzi és éghajlati adottságoknak megfelelő, genotípusra fókuszált termesztéstechnológia alkalmazása valósuljon meg, melynek segítségével a megtermelt takarmány-alapanyag mentes lesz a patogén gombák okozta toxinterheléstől, és egyúttal magas emészthető táplálóanyag-tartalommal is bír majd. A versenyképesség javításához szükséges tehát a helyi adottságokhoz igazodó takarmánynövény-fajták megválasztása és a körülmények változására hatékonyan reagálni képes precíziós termesztéstechnológia alkalmazása. A konzorcium erre a problémára megoldást keresve indított 2016-ban egy 26 önálló kutatási feladatból álló, 6 szakmai blokkra tagolt kutatás-fejlesztési programot.

A kutatás keretei között komplex kisparcellás kísérletek segítségével olyan fajtára és hibridre vonatkozó termőhelyspecifikus termesztéstechnológiai megoldásokat dolgoztak ki, melyek megteremtik a lehetőséget a toxinmentes és a magas emészthető fehérjetartalommal bíró takarmány-alapanyagok előállítására. A kutatási program eredményeként egy monitoring rendszer is kialakításra került, mely azáltal, hogy alkalmas az agroökológiai és a termesztéstechnológiai paraméterek térbeli-időbeli elemzésére – támogatva ezzel a technológiai beavatkozások mértékének és idejének döntéstámogatását, a növényvédelmi előrejelzéseket –, segíti a precíziós növénytermesztést.

A termesztéstechnológiai kísérletekkel párhuzamosan sikeresen zárult egy több mint 40 éves múlttal rendelkező, hazánkban egyedülálló, a szójanemesítéshez kapcsolódó fejlesztés is. A közelmúltban 2 új fajta került be a Nemzeti fajtajegyzékbe, illetve 7 fajtajelöltet vizsgálnak állami teljesítménykísérletekben, melyek közül a projekthez kapcsolódóan 3 fajtajelölt szabadalmi oltalmát kérte a konzorcium.

A konzorcium kutatásának végeredményeként kidolgozásra kerültek a legfontosabb takarmánynövényekre alapozott azon precíziós technológiai eljárások, valamint takarmányozási-prototípusok, amelyekkel a legnagyobb emészthető táplálóanyag-hozam realizálható és a toxinterhelés kártétele is minimalizálható. A kialakított takarmányozási technológiákat intenzív körülmények között tartott, nagy teljesítményre predesztinált növendék- és hízósertéseknél vizsgálták, és meghatározták azt is, hogy milyen takarmányozási technológiák mellett várhatóak a legkedvezőbb vágási teljesítmények, illetve mely technológiák alkalmazása szolgálja leginkább a legkiválóbb minőségű sertéshús előállítását.

Összességében a kutatási program egy olyan vizsgálatsorozatot foglalt magába, amely lefedte a sertéshús-előállítás teljes vertikumának azon szakaszait, amelyek determináns módon meghatározzák a termék-előállítás ökonómiai és ökológiai hatékonyságát.

További információ:
Krzyzewsky Nóra
Minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgató, Bonafarm Zrt.
E-mail-cím: nora.krzyzewsky@bonafarm.hu

Kapcsolódó cikkek

Dobogós helyezést ért el a Bonafarm sertésintegrációs weboldala

Dobogós helyen végzett a Bonafarm Mezőgazdaság a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2023-as pályázatán.

Czagány Blanka
Sertésintegráció Általános Technológia Bonafarm Informatika 2023.05.22.

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

Tóth Zoltán Vezető Sertés-szaktanácsadó, Forrás: www.babolnatakarmany.hu
Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2023.04.06.

Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig

Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka. 

Bonafarm Csoport
Sertésintegráció Általános Sertéshús Technológia Bonafarm 2023.03.09.