Fiaztatói menedzsment (1. rész)

Az elmúlt években kialakult gazdasági környezet alapjaiban változtatta meg a sertéstartók helyzetét, a sertéstartás gazdaságosságát. Az ASP, a Covid, az „egekbe szökő” energia árak, a megemelkedett takarmány költségek egyaránt mélyítették a kialakult válságot. További problémát okozott, hogy a malacok takarmányozásában korábban rutinszerűen alkalmazott ZnO használatát betiltották, és a preventív céllal alkalmazott antibiotikumok használata is szigorúbb szabályozás alá került.

Szerző: Tóth Zoltán vezető sertés szaktanácsadó, Gerencsér Gábor sertés szaktanácsadó Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Forrás: www.babolnatakarmany.hu Általános , Sertéstenyésztés , Takarmány , Technológia , Bonafarm , Egyéb , Külső szakmai tartalom 2022.09.22.

Az elmúlt évek fejlesztő munkája alapján – egyelőre – kijelenthető, hogy nem sikerült olyan kiegészítőt találni, amely minden tekintetben tökéletesen helyettesítené a ZnO-ot a malacok takarmányozásában. A Bonafarm–Bábolna Takarmány Kft. és Bonafarm Sertéságazat szakemberei által kidolgozott és javasolt takarmányok több telepen bizonyítottak az elmúlt 1-2 évben, de szükségesnek láttuk egy komplett koncepció kidolgozását is annak érdekében, hogy minél több és egészségesebb malac érkezzen a battériákra, majd a hizlaldákba. Ennek nagyon fontos feltétele, hogy a fiaztatóból minél nagyobb súlyú malacokat válasszunk, mert a kisebb súllyal választott malacoknál lényegesen nagyobb gyakorisággal jelentkezik a hasmenés jó technológiai feltételek mellett is.


A genetikától, a született malacok számától függően el kell érnünk, hogy a választott malac nagysága elérje a minimum 6,5-7 kg-ot 26-28 napos választás esetén!
A fiaztató a legtöbb munkaerőt és a legnagyobb odafigyelést igénylő területe a sertéstartásnak, hiszen egyszerre kell kiszolgálni mind a koca, mind a született malacok igényeit. Ennek azonban csak akkor tudunk megfelelni, ha a fiaztatói munkát már a kocák felhajtása előtt elkezdjük a terem javításával, takarításával, fertőtlenítésével, a berendezések ellenőrzésével. Gyakori hiba, hogy a fertőtlenítésre, pihentetésre nem jut elég idő, és a fertőtlenítésre már a terem kiszárítását megelőzően sor kerül. A nedves padozat viszont rontja a fertőtlenítés hatékonyságát, ezért ezt a betelepítés előtt 2-3 nappal kell elvégezni minden esetben a mosást követően kiszárított és felfűtött teremben. Időnként ajánlott a fertőtlenítés hatékonyságát csíraszám méréssel ellenőrizni.


A cikk folytatását az alábbi linken olvashatják:

Fiaztatói menedzsment (1. rész)

Kapcsolódó cikkek

Miért ünnepeljünk malaccal? Ebből a kampányból kiderül

Elsődleges cél a sertéshús fogyasztásának növelése és az abból előállított termékek vásárlásának ösztönzése.

Forrás: www.agroinform.hu; Kép forrás: www.pixabay.com
Általános Sertéshús Egyéb Külső szakmai tartalom 2022.11.28.

A jövő fenntartható sertéshús termelése a DanBred-ben rejlik

A DanBred és a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazata 2022. november 8-án szakmai napot tartott Sarlóspusztán. Az esemény mind az ágazat szakemberei, mind pedig az ágazat partnerei számára lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerjék a DanBred és Bonafarm Mezőgazdaság sertéstenyésztését valamint a két fél közötti együttműködést.

www.bonafarm.hu
Sertésintegráció Általános Sertéstenyésztés Sertéshús Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2022.11.19.

Újra Business Superbrands elismerést kapott a Bábolna Takarmány

A márkaépítés a vállalatok egyik, talán legfontosabb tevékenysége, hiszen ez segít megkülönböztetni őket a versenytársaiktól, ezáltal piaci előnyhöz juttatva a céget.
A Superbrands védjegy egy elismerés, amely a minőséget szimbolizálja, ezzel támogatva a vállalatokat, hogy kitűnjenek versenytársaik közül.

Lábszky Edina Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.
Általános Takarmány Bonafarm Egyéb Külső szakmai tartalom 2022.07.18.