Az elmúlt években kialakult gazdasági környezet alapjaiban változtatta meg a sertéstartók helyzetét, a sertéstartás gazdaságosságát. Az ASP, a Covid, az „egekbe szökő” energia árak, a megemelkedett takarmány költségek egyaránt mélyítették a kialakult válságot. További problémát okozott, hogy a malacok takarmányozásában korábban rutinszerűen alkalmazott ZnO használatát betiltották, és a preventív céllal alkalmazott antibiotikumok használata is szigorúbb szabályozás alá került.
Az elmúlt évek fejlesztő munkája alapján – egyelőre – kijelenthető, hogy nem sikerült olyan kiegészítőt találni, amely minden tekintetben tökéletesen helyettesítené a ZnO-ot a malacok takarmányozásában. A Bonafarm–Bábolna Takarmány Kft. és Bonafarm Sertéságazat szakemberei által kidolgozott és javasolt takarmányok több telepen bizonyítottak az elmúlt 1-2 évben, de szükségesnek láttuk egy komplett koncepció kidolgozását is annak érdekében, hogy minél több és egészségesebb malac érkezzen a battériákra, majd a hizlaldákba. Ennek nagyon fontos feltétele, hogy a fiaztatóból minél nagyobb súlyú malacokat válasszunk, mert a kisebb súllyal választott malacoknál lényegesen nagyobb gyakorisággal jelentkezik a hasmenés jó technológiai feltételek mellett is.
A genetikától, a született malacok számától függően el kell érnünk, hogy a választott malac nagysága elérje a minimum 6,5-7 kg-ot 26-28 napos választás esetén!
A fiaztató a legtöbb munkaerőt és a legnagyobb odafigyelést igénylő területe a sertéstartásnak, hiszen egyszerre kell kiszolgálni mind a koca, mind a született malacok igényeit. Ennek azonban csak akkor tudunk megfelelni, ha a fiaztatói munkát már a kocák felhajtása előtt elkezdjük a terem javításával, takarításával, fertőtlenítésével, a berendezések ellenőrzésével. Gyakori hiba, hogy a fertőtlenítésre, pihentetésre nem jut elég idő, és a fertőtlenítésre már a terem kiszárítását megelőzően sor kerül. A nedves padozat viszont rontja a fertőtlenítés hatékonyságát, ezért ezt a betelepítés előtt 2-3 nappal kell elvégezni minden esetben a mosást követően kiszárított és felfűtött teremben. Időnként ajánlott a fertőtlenítés hatékonyságát csíraszám méréssel ellenőrizni.
A cikk folytatását az alábbi linken olvashatják:
Fiaztatói menedzsment (1. rész)
Kapcsolódó cikkek
Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig
Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka.
Bonafarm Csoport
Sertésintegráció
Általános
Sertéshús
Technológia
Bonafarm
•
2023.03.09.
Támogatások igénylésével és kifizetésével kapcsolatos rendeletet módosítottak
A
Magyar Közlöny 2022. évi 215. számában az Agrárminiszter
159/2022. (XII. 27) AM rendelete módosította, az
egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos
támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.)
FVM rendeletet.
Forrás: www.magyarkozlony.hu; www.net.jogtar.hu; Kép forrás: www.pixabay.com; Czagány Blanka és Csernáczki Csilla
Sertésintegráció
Általános
Sertéstenyésztés
Állategészségügy
Egyéb
Külső szakmai tartalom
•
2023.01.06.
Miért ünnepeljünk malaccal? Ebből a kampányból kiderül
Elsődleges cél a sertéshús fogyasztásának növelése és az abból előállított termékek vásárlásának ösztönzése.
Forrás: www.agroinform.hu; Kép forrás: www.pixabay.com
Általános
Sertéshús
Egyéb
Külső szakmai tartalom
•
2022.11.28.