Ismét jó példaként szolgált a Bonafarm Mezőgazdaság

Dr. Gergácz Zoltán, a Bóly Zrt. alapanyag-beszerzési és logisztikai ágazatának igazgatója 2019 őszén előadást tartott az MTA Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának 376. Tudományos Kollokviumán, ahol a takarmányok és élelmiszer-alapanyagok mikotoxin szennyezése elleni védekezés Bonafarm Csoportnál alkalmazott gyakorlatáról és annak sikereiről tartott előadást.

A mikotoxinok számos takarmányféleséget, élelmiszer-alapanyagot károsítanak meg, melyek így kedvezőtlenül befolyásolják gazdasági állataink fejlődését, teljesítményét és szaporodását, jelentős gazdasági kárt okozva ezzel a tenyésztőknek. Az elmúlt években több olyan tudományos publikáció jelent meg, melyek szerint az emberi szervezetet is veszélyeztetik a táplálékkal felvett gombatoxinok. Az állítást több felmérés is igazolta, és a legnagyobb kockázatot a gabonamagvak, azokon belül is a kukorica és a búza jelentik.

A Bonafarm Mezőgazdaságnál a legalapvetőbb célunk az, hogy takarmánykeverő gyárainkat mikotoxin-mentesen tartsuk, ennek érdekében üzemeink automata mintavevőkkel és kalibrált gyorsvizsgálókkal vannak felszerelve, illetve a cégcsoport laboratóriumaiban is a legkorszerűbb készülékekkel végezzük el a toxinvizsgálatokat.

A Bonafarm Mezőgazdaságnál egy 5 szintű vizsgálati protokollt működtetünk, mely lehetővé teszi, hogy megfelelően szűrjük, és még a kapuban visszafordítsuk a határérték feletti tételeket. Ennek a rendszernek a keretében (1) végzünk szezon eleji laborvizsgálatot, mellyel meghatározzuk az adott évjárat kockázati szintjét, (2) szerződéskötést megelőzően is veszünk mintát a megvásárolni kívánt terményből, (3) átvételkor pedig a „kapuban” végezzük el a vizsgálatokat a saját szántóföldünkről érkező termények, valamint külső beszállítótól érkező áru esetében egyaránt, azonos eljárást alkalmazva. Következő lépésben (4) a tételzáráskor végezzük a vizsgálatokat, azaz a beszállítást követően kialakított tételek csak laboratóriumi vizsgálat után kerülhetnek a takarmánykeverőkbe. Végül pedig (5) a tárolt tételeket is vizsgáljuk adott időközönként, meghatározott szempontok alapján. Az eljárás keretében kialakított biztonsági határértékeink sokkal szigorúbbak, mint a jogilag meghatározott szintek, illetve ajánlott értékek, és egyetlen tétel sem kerülhet az üzembe, mely nem felel meg az elvárásoknak.

Az eddig elvégzett vizsgálatok és eredményeik is azt mutatják, hogy kérdőjelek nélkül teljesül folyamatosan az a kitűzött cél, hogy „a kapuban állítsuk meg a toxinos tételeket”.

A költségek tekintetében 2018-ban 46,5 millió forintot, 2019-ben (1-8. hó) 18,4 millió forintot költöttünk toxinmérésekre. A minőségbiztosítási rendszerünket folyamatosan fejlesztjük annak érdekében, hogy az emberi és állati egészségre káros anyagokat továbbra is sikeresen zárjuk ki a gyártási folyamatainkból.

A cikk Dr. Gergácz Zoltán rendelkezésünkre bocsátott összegfoglaló anyagából született.

Kapcsolódó cikkek

Dobogós helyezést ért el a Bonafarm sertésintegrációs weboldala

Dobogós helyen végzett a Bonafarm Mezőgazdaság a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2023-as pályázatán.

Czagány Blanka
Sertésintegráció Általános Technológia Bonafarm Informatika 2023.05.22.

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

Tóth Zoltán Vezető Sertés-szaktanácsadó, Forrás: www.babolnatakarmany.hu
Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2023.04.06.

Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig

Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka. 

Bonafarm Csoport
Sertésintegráció Általános Sertéshús Technológia Bonafarm 2023.03.09.