Új keverőgép és technológia Újszászon

2020 nyarán befejeződött a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újszászi telephelyén a keverővonal megújítását célzó beruházás.

Lengyel Árpád Takarmány , Technológia , Bonafarm 2020.10.14.

Az előkészületek még 2019-ben kezdődtek, amikor eldöntöttük, hogy a régi keverőgépet, mely a 80-as években került beépítésre, lecseréljük. A beruházási és a termelési csapat közösen kezdte meg a tervezést, majd a folyamat végén újra együtt dolgozhattak a gép beépítésénél.

Az előző mixer egy szalagcsigás szerkezet volt. Az eltelt kb. 30 év alatt üzembiztosan keverte a takarmányokat. 300 másodperces keverési ideje alkalmas volt arra, hogy a törvényi szabályozásoknak megfelelő, homogén takarmányok kerüljenek ki az üzemből partnereinkhez.

A berendezés korát, valamint a folyamatos fejlesztést szem előtt tartva felmerült az igény egy újabb, modernebb keverőgép beszerzésére. A csapat a magas műszaki színvonalú, a holland Ottevanger cég által gyártott keverőlapátos apparátust választotta, mely 2.000 kg egységes takarmánykeveréket képes előállítani 180 másodperc alatt.

A régi keverő kiemelésében, valamint az új daruzásában és beszerelésében nagy segítséget nyújtott a Feed Safety csapata, akik az Ottevanger hivatalos magyarországi kivitelezői. Csapataink együttes erővel alig 2 hét alatt beillesztették a már meglévő technológiába a korszerű gépsort. A keverőgépen kívül megújult a betároló és a kitároló rédler (láncos szállító), az elő- és utótartály, valamint a gyógyszeres kézi beöntős garat is.

A próbagyártások után magabiztosan tekintünk előre, és hiszünk benne, hogy az új technológiák növelik majd a hatékonyságunkat.


(A képen balról jobbra: Vincze Gergely, Bakó Roland, Nyíri Lajos, Kőtelki Zoltán, Kocsis István, Tamás Sándor)

Kapcsolódó cikkek

Dobogós helyezést ért el a Bonafarm sertésintegrációs weboldala

Dobogós helyen végzett a Bonafarm Mezőgazdaság a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2023-as pályázatán.

Czagány Blanka
Sertésintegráció Általános Technológia Bonafarm Informatika 2023.05.22.

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

Tóth Zoltán Vezető Sertés-szaktanácsadó, Forrás: www.babolnatakarmany.hu
Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2023.04.06.

Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig

Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka. 

Bonafarm Csoport
Sertésintegráció Általános Sertéshús Technológia Bonafarm 2023.03.09.