A „Kiváló Üzleti Márka” kategóriában idén is – immár ötödik alkalommal – MagyarBrands díjat nyert a Bábolna Takarmány.

A MagyarBrands program több mint egy évtizede díjazza három különböző kategóriában a magyar vonatkozású márkák közül a legeredményesebbeket. A Bábolna Takarmány 2016-ban nyerte el első alkalommal a MagyarBrands „Kiváló Üzleti Márka” címet, melyet követően minden évben egy újabb elismeréssel gazdagodott, és így történt ez 2020-ban is.
A kiválasztási folyamat rendkívül komplex, szigorú követelményeknek kell megfelelnie a pályázónak: egy adott márka a vállalkozás pénzügyi adatainak több szempontú vizsgálata, valamint a fogyasztók és egy önkéntes, független szakértőkből álló bizottság egyöntetű értékelése alapján részesülhet az elismerésben. A „Kiváló Üzleti Márka” kiválasztásánál továbbá figyelembe veszik a márkaépítést, valamint a márka identitását, reputációját, tradícióját és megbízhatóságát is.
2020-ban, a pandémia idején rendkívüli jelentőségű a MagyarBrands díjak üzenete, hiszen kiemeli a hazai márkák kiváló teljesítményét, pozitívan megkülönböztetve ezáltal azokat a versenytársaiktól.
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., mely a Bonafarm Csoport tagja, több mint 1000 féle terméket kínál partnerei számára. A termékpalettában a nagy haszonállatfajok (sertés, szarvasmarha, baromfi) számára készült takarmányokon túl többek között megtalálhatóak ló-, strucc-, nyúl-, prémes állat, hal-, fácán-, fürj-, bárány-, víziszárnyas, zsiráf- és medvetakarmányok is. Széles termékkínálatával a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. meghatározó szereplője a hazai takarmánypiacnak, s jelen van számos külföldi piacon is.
Kapcsolódó cikkek
Stresszindukált viselkedésformák sertéseknél: fókuszban a farokrágás
A sertések evolúciójuk során olyan genetikailag rögzült viselkedésformákat alakítottak ki és örökítettek tovább, amelyek a természetes élőhelyükön való alkalmazkodás során fejlődtek ki. Ezeket a viselkedésmintázatokat a mai modern genetikák is tovább hordozzák magukban. A vadon élő sertések kisebb csoportokban élnek, és a napjuk jelentős részét táplálékkereséssel töltik – földtúrással, fakéregrágással –, miközben változatos, ingergazdag környezeti tényezők biztosítanak számukra természetes elfoglaltságokat, ezzel lekötve figyelmüket. A modern nagyüzemi sertéstartásban ezek a környezetgazdagító ingerek eltűntek, azonban a sertés továbbra is keresne-kutatna. Az ilyen ingerszegény környezetben nevelt állatokban előbb-utóbb stressz alakul ki.
Császár Bence junior sertés-szaktanácsadó Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., kép forrása: Magyar Állatorvosok Lapja
Állategészségügy
Szakmai cikkek
•
2025.06.13.
In vitro fehérjeemészthetőség-vizsgálatok jelentősége a választott malacok takarmányozásában 1. rész
A sertések takarmányozásáról általánosan elmondható, hogy a termelés hatékonyságának meghatározó tényezője az életfenntartáshoz és a termeléshez (növekedéshez) szükséges táplálóanyag-igényt kielégítő takarmányreceptúrák összeállítása. Az egyes táplálóanyagok közül a fehérjék, valamint az őket alkotó aminosavak minőségi és mennyiségi értékelése kulcsszerepet játszik a sertés-, különösen a malactakarmányozásban. Az okszerű táplálóanyag-ellátáshoz az egyes alapanyagok fehérjeemészthetőségére vonatkozó adatok ismerete elengedhetetlen. Ez a gondolat motiválta a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. aktuális malactakarmányozási fejlesztéseit, amelyet jelen cikksorozatunkban mutatunk be.
Dr. Vida Orsolya fejlesztési vezető Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.
Sertésintegráció
Takarmány
Bonafarm
Szakmai cikkek
•
2025.06.03.
Az emészthető nyersfehérje szerepe a takarmányozás hatékonyságának javításában
A fehérjék, valamint az őket alkotó aminosavak minőségi és mennyiségi értékelése kulcsszerepet játszik a sertéstakarmányozásban. Ez a megközelítés elengedhetetlen a takarmányozás hatékonyságának növeléséhez. Korábban a takarmányfehérjék minősítését főként a nyersfehérje-tartalom alapján végezték. Ez az értékelésmód azonban nem veszi figyelembe a fehérjék emészthetőségét, így számos téves következtetéshez vezetett. A takarmány nyersfehérje-tartalma önállóan nem ad pontos képet az állatok által megemészthető fehérje mennyiségéről, így az önmagában nem biztosítja az optimális és egyben okszerű táplálóanyag-ellátottságot. Az emészthető nyersfehérje-tartalom segítségével a takarmány minőségét és a tápanyagok valódi hasznosulását pontosabban megérthetjük, így lehetőség nyílik a takarmányozás hatékonyságának növelésére és ezzel együtt a környezet terhelésének csökkentésére is.
Borbély Fédra termékmenedzser BBT és a cikkben megjelölt irodalmi anyagok.
Sertésintegráció
Takarmány
Állategészségügy
Bonafarm
Külső szakmai tartalom
Szakmai cikkek
•
2025.03.24.