Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig

Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka. 

Étkezéshez kapcsolódó hagyományaink országonként változnak. Érdekes lehet, hogy míg bizonyos szokások egyik vidéken megszokottnak számítanak, a másikban udvariatlanságnak. Például Japánban a szürcsölés a szakács iránti tisztelet jele. Kínában az asztalon hagyott rendetlenséggel fejezhetjük ki, hogy élveztük a finom falatokat. Afrikában pedig a bal kézzel való étkezés a tiszteletlenség jele. Míg előző kettőnek biztos nem örülnének vendéglátóink, utóbbi fel sem tűnne egy magyar asztalnál.


Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye. Európában többek között Spanyolországba, Olaszországba és a balti országokba is szállítunk. Emellett értékesítünk húst az USA-ba, Hongkongba és Vietnámba is. Az Egyesült Államokba a különböző megmunkálású császárhúsokat fagyasztott állapotban vákuum- illetve kartoncsomagolásban juttatjuk el, ellentétben Hongkonggal, ahová általában első és hátsó láb érkezik tőlünk fagyasztva.


Az olasz gasztronómia féltve őrzött sonkájának, a prosciuttónak, az alapanyagául szolgáló combhúst is értékesítünk. Ezt a sonkakülönlegességet sóval pácolva nyersen vagy főtt változatban, hajszálvékonyra szeletelve fogyasztják. Vetélytársának alapanyagát Spanyolországba szállítjuk, amelyből a híres serrano sonka készül. Ez az ínyencség az olasz testvérével szemben jellegzetesen édeskés, enyhén sós ízű. A tányérra kerülés előtt 18-24 hónapig szárítják, majd papírvékonyra szeletelt formában értékesítik.


Tudtad-e? A spanyolok fogyasztják a legtöbb sonkát a világ más nemzeteihez képest. Tetemes, évente 5 kg/fő mennyiség kerül az asztalukra. Csak a serrano sonkából körülbelül 38 millió tonnát értékesítenek minden évben. Ti már tudjátok, hogy ezek között van olyan, amely az MCS Vágóhídról kikerülő magyar sertéscomból készül.

Kapcsolódó cikkek

Dobogós helyezést ért el a Bonafarm sertésintegrációs weboldala

Dobogós helyen végzett a Bonafarm Mezőgazdaság a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2023-as pályázatán.

Czagány Blanka
Sertésintegráció Általános Technológia Bonafarm Informatika 2023.05.22.

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

Tóth Zoltán Vezető Sertés-szaktanácsadó, Forrás: www.babolnatakarmany.hu
Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2023.04.06.

Támogatások igénylésével és kifizetésével kapcsolatos rendeletet módosítottak

A Magyar Közlöny 2022. évi 215. számában az Agrárminiszter 159/2022. (XII. 27) AM rendelete módosította, az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendeletet. 

Forrás: www.magyarkozlony.hu; www.net.jogtar.hu; Kép forrás: www.pixabay.com; Czagány Blanka és Csernáczki Csilla
Sertésintegráció Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Egyéb Külső szakmai tartalom 2023.01.06.