Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig

Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka. 

Étkezéshez kapcsolódó hagyományaink országonként változnak. Érdekes lehet, hogy míg bizonyos szokások egyik vidéken megszokottnak számítanak, a másikban udvariatlanságnak. Például Japánban a szürcsölés a szakács iránti tisztelet jele. Kínában az asztalon hagyott rendetlenséggel fejezhetjük ki, hogy élveztük a finom falatokat. Afrikában pedig a bal kézzel való étkezés a tiszteletlenség jele. Míg előző kettőnek biztos nem örülnének vendéglátóink, utóbbi fel sem tűnne egy magyar asztalnál.


Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye. Európában többek között Spanyolországba, Olaszországba és a balti országokba is szállítunk. Emellett értékesítünk húst az USA-ba, Hongkongba és Vietnámba is. Az Egyesült Államokba a különböző megmunkálású császárhúsokat fagyasztott állapotban vákuum- illetve kartoncsomagolásban juttatjuk el, ellentétben Hongkonggal, ahová általában első és hátsó láb érkezik tőlünk fagyasztva.


Az olasz gasztronómia féltve őrzött sonkájának, a prosciuttónak, az alapanyagául szolgáló combhúst is értékesítünk. Ezt a sonkakülönlegességet sóval pácolva nyersen vagy főtt változatban, hajszálvékonyra szeletelve fogyasztják. Vetélytársának alapanyagát Spanyolországba szállítjuk, amelyből a híres serrano sonka készül. Ez az ínyencség az olasz testvérével szemben jellegzetesen édeskés, enyhén sós ízű. A tányérra kerülés előtt 18-24 hónapig szárítják, majd papírvékonyra szeletelt formában értékesítik.


Tudtad-e? A spanyolok fogyasztják a legtöbb sonkát a világ más nemzeteihez képest. Tetemes, évente 5 kg/fő mennyiség kerül az asztalukra. Csak a serrano sonkából körülbelül 38 millió tonnát értékesítenek minden évben. Ti már tudjátok, hogy ezek között van olyan, amely az MCS Vágóhídról kikerülő magyar sertéscomból készül.

Kapcsolódó cikkek

Jubileumi sertésintegrációs találkozó

Ha június, akkor sertésintegrációs szakmai nap! Egy évtizede minden év júniusában találkoznak az integrációs partnerek és a sertéságazat szakemberei, visszatekintenek az elmúlt évre, átadásra kerülnek a termelési díjak, az előadások és a kerekasztal-beszélgetések során pedig az aktuálisok kerülnek a fókuszba. Így volt ez 2024-ben is.

Forrás: www.babolnatakarmany.hu, kép forrás: www.MSTSZ.eu
Sertésintegráció Általános Sertéshús Takarmány Állategészségügy Technológia Bonafarm 2024.08.08.

Dobogós helyezést ért el a Bonafarm sertésintegrációs weboldala

Dobogós helyen végzett a Bonafarm Mezőgazdaság a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2023-as pályázatán.

Czagány Blanka
Sertésintegráció Általános Technológia Bonafarm Informatika 2023.05.22.

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

Tóth Zoltán Vezető Sertés-szaktanácsadó, Forrás: www.babolnatakarmany.hu
Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Technológia Bonafarm Külső szakmai tartalom 2023.04.06.