Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

Tóth Zoltán Vezető Sertés-szaktanácsadó, Forrás: www.babolnatakarmany.hu Általános , Sertéstenyésztés , Állategészségügy , Technológia , Bonafarm , Külső szakmai tartalom 2023.04.06.

A genetikai előrehaladás eredményeként nagyságrendileg megnőtt az élve született malacok száma (ez a „szuperszapora fajták” esetében eléri, sőt meg is haladja a 16-17 darabot). A magas malacszám viszont számos új problémát is felvet: egyre szórtabbak az almok, nő a relatíve kis testtömeggel született malacok száma. Nagy létszámú almok felneveléséhez csupán a koca, illetve az alomkiegyenlítés önmagában nem elegendő, egyéb technológiai és takarmányozási megoldásokra is szükség van. Ezen szempontokat figyelembe véve születtek meg a PigCare Malacmentő Programunk termékei, melyeket a mai modern genetikáknak megfelelő irányelvek szerint, egyedi módon, saját vizsgálati eredményeinkre alapozva fejlesztettünk ki. A Malac panír, a Cremolit elektrolitpótló, a Platino Milk+ tejpor és a Platino Baby malactakarmány egyaránt azt a célt szolgálja, hogy az élve született malacok közül minél több eljusson a választásig.


Cikk folytatását az alábbi linken olvashatják:

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kapcsolódó cikkek

Dobogós helyezést ért el a Bonafarm sertésintegrációs weboldala

Dobogós helyen végzett a Bonafarm Mezőgazdaság a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2023-as pályázatán.

Czagány Blanka
Sertésintegráció Általános Technológia Bonafarm Informatika 2023.05.22.

Egy sertéscomb útja a prosciutto vagy a serrano sonkáig

Az MCS Vágóhíd Zrt.-nek több országba is van exportengedélye, így az általunk feldolgozott sonkákból is készül prosciutto vagy a serrano sonka. 

Bonafarm Csoport
Sertésintegráció Általános Sertéshús Technológia Bonafarm 2023.03.09.

Támogatások igénylésével és kifizetésével kapcsolatos rendeletet módosítottak

A Magyar Közlöny 2022. évi 215. számában az Agrárminiszter 159/2022. (XII. 27) AM rendelete módosította, az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendeletet. 

Forrás: www.magyarkozlony.hu; www.net.jogtar.hu; Kép forrás: www.pixabay.com; Czagány Blanka és Csernáczki Csilla
Sertésintegráció Általános Sertéstenyésztés Állategészségügy Egyéb Külső szakmai tartalom 2023.01.06.